Kun muistelemme jotain, ajattelemme mieleemme palautuvan kuvan olevan tarkka kuvaus menneisyydestä. Kuin valokuva tai videotallenne. Kuvaus se kyllä on, mutta ei tarkka, tai välttämättä edes todenmukainen.

Kuvittele jokin vuosien takainen mielestäsi merkittävä tapahtuma, joka jäi mieleesi. Se voi olla World Trade Centerin kaksoistornien romahdus, prinsessa Dianan kuolema tai vaikkapa Suomen Euroviisuvoitto. Missä olit tuolloin? Mitä teit? Miltä se tuntui?

Eräässä tutkimuksessa ihmisiltä kysyttiin kaksoistornien romahduksen aikaisista yksityiskohdista muutaman kerran eri ajankohtina: melko pian tapahtuman jälkeen, vuoden päästä ja kolmen vuoden päästä. Yllättävää ei ollut se, että ihmisten muisti tilanteesta heikkeni ajan saatossa, vaan se, että ihmiset luottivat jatkuvasti muistiinsa kuin peruskallioon.

Kuvaavaa oli erään tutkimukseen osallistuneen kommentti. “Kyllä, tuo on kirjoitettu minun käsialallani, mutta en tiedä miksi valehtelin, koska muistan hyvin, että olin keittiössä, en olohuoneessa.” Luotanko muistiini vai muistiinpanoihini vuosien takaa? Muistiini, totta kai!

Todellisuudessa muisti ei ole ikuinen ja pysyvä tallenne. Se elää jatkuvassa hoidossa olevan puutarhan lailla. Tulee uutta, josta valitsemme usein vain itsellemme miellyttävät asiat istutettaviksi. Olemassaolevat asiat kasvavat ja muuttuvat.

Kun muistelemme jotain molemmille vähäpätöistä asiaa, ovat muistin vääristymät enintään vähän ärsyttäviä. Sen sijaan vaikeammat ja vakavamman tilanteet ovat räjähdysalttiimpia. Kuka loukkasi ketä ja miten? Mikä johti haastavaan tilanteeseen ja miten tilanne eteni? Millaisia sanoja käytettiin? Kun tällaista aihetta käsitellään, eivät erilaiset muistikuvat tapahtumista todennäköisesti ainakaan helpota asian käsittelyä.

Miten muistin puutarhaa tulisi hoitaa, ja miten puutarhan lainalaisuudet kannattaa huomioida, jotta parisuhde voi kukoistaa?

  1. Kuuntele kumppaniasi ilman ennakko-oletuksia. Jokainen muistaa asiat omalla tavallaan. Lähesty erimielisyyksiä ymmärtäväisesti ja myötätuntoisesti. 
  2. Puhu pehmeästi, vältä ehdottomuutta. Et voi olla varma siitä, että asiat tapahtuivat kuten ne itse muistat. Sano mieluummin “minä muistan tilanteen siten, että…” sen sijaan, että vakuutat että “tilanne eteni näin”. Ole myös valmis harkitsemaan puolisosi näkökulmaa.
  3. Hyväksy, että muistin vääristymät ovat normaaleja. Kohtele itseäsi lempeästi, sillä oma muistisi tekee parhaansa. Samoin puolisosi ja hänen muistinsa tekevät parhaansa, joten ulota lempeys sinne asti.
  4. Keskity positiiviseen. Muistat paremmin asiat, joita mielessäsi käsittelet. Juhlikaa yhteisiä onnistumisia, muistelkaa niitä jälkeenpäin.
  5. Vahvista hyviä muistoja. Teknologia on ystäväsi. Pidä päiväkirjaa tekstin, kuvien tai videoiden muodossa. Palaa merkintöihisi. Ja kun muistisi on ristiriidassa tallenteiden kanssa, niin… tiedät jo miten asennoitua.

Vaikka yleensä luotamme muistiimme, on tärkeää hyväksyä sen rajallisuus. Vääristymiä syntyy, tahdoimme sitä tai emme, eikä yksikään vääristymä sellaisenaan kerro meistä tai puolisostamme mitään erityistä. Ehkä ymmärrys muistista auttaa kuitenkin meitä suhtautumaan joustavammin ja ymmärtäväisemmin elämään, ja jopa siihen vieressä kulkevaan toiseen, jotakuinkin yhtä kehnoon muistelijaan.

Parisuhde ei muodostu muistoista, vaan siitä miten näitä muistoja jaetaan ja käsitellään. Se miten oikeita nämä muistot ovat, ei lopulta olekaan niin tärkeää.

Ehkä ystäväsi ovat myös kiinnostuneita tästä. Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sähköposti

Mennään Eteenpäin -viikonloppu on yksi Suomen suosituimmista parisuhdeviikonlopuista. Jo yli 18.000 suomalaista on osallistunut ME-viikonloppuun ja maailmalla miljoonia. Viikonloppu on valmis kokonaisuus, jossa puolisot työskentelevät alustusten pohjalta keskenään. Ryhmätöitä ei ole.

Tunnepalkkio riippuu tunnetyöstä

Se mitä saamme elämästä irti ei määräydy haluamistamme hyvistä tunteista, vaan niistä vaikeista tunteista, jotka olemme valmiita ja kykeneviä kestämään

...
[quotcoll ajax_refresh=true]