Tarja ja Mika Luukko juhlatunnelmissa

Vuosi 2020 koulutti koko maailmaa kohtaamaan yllätyksiä, muutoksia, epävarmuutta ja uusia tilanteita. Koronan todelliset vaikutukset globaalisti paljastuvat vasta myöhemmin. Jokainen kuitenkin tuntee jo nyt itseensä osuneet välittömät heijastukset ja aavistaa niiden merkityksiä.  

Moni odotettu ja toivottu tapahtuma jäi toteutumatta. Useiden järjestöjen toiminta lähes pysähtyi, siitäkin huolimatta, että tarve kohtaamisille olisi ollut ennennäkemättömän suuri ja osallistujia tapahtumiin olisi ollut tulossa ennätysmäärä. Näin tapahtui myös Suomen Mennään Eteenpäin –viikonloppujen kohdalla. Verkkoratkaisut toivat pientä helpotusta ja lohtua menetyksiin.

Tarve sopeutua herätti monenlaisia tunteita. Kun elämänpiiri kaventui, lähi-ihmissuhteisiin kohdistui aiempaa suurempaa painetta.  Vanhemmilta kysyttiin erityistä aikuisuutta tasapainoillessaan poikkeavan arjen keskellä. Puolisot saivat monta uutta tilaisuutta hioa kuuntelemisen, kohtaamisen ja myötäelämisen taitojaan.

Vuoden vaihtuessa mielessä pyörii eletty elämä. Miten vuosi lopulta menikään? Tulivatko kaikki tunteet kohdattua ja ilmaistua uteliaasti ja rakentavasti? Mitä oikein ajattelin, mitä ja miten sanoin? Mitä siitä seurasi? Moni löytää toiminnassaan parantamisen varaa. Lähimmät saivat kestääkseen ehkä enemmän kipuilua kuin oli kohtuullista.

Olipa tilanne mikä hyvänsä, elämä jatkuu – jonkinlaisena. Emme tiedä toteutuvatko suunnitelmat tulevanakaan vuonna, emmekä tiedä opimmeko menneestä paljoakaan. Voimme kuitenkin pieneltä osalta helpottaa omaa ja lähimmäistemme elämää. Voimme pehmentää omaa suhtautumistamme yllättäviinkin tilanteisiin asennoitumalla uteliaasti.

Kiinnostuksella ja luottamuksella kohti vuotta 2021!

Tarja ja Mika Luukko
maanvastaavat

Ehkä ystäväsi ovat myös kiinnostuneita tästä. Jaa artikkeli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Sähköposti

Mennään Eteenpäin -viikonloppu on yksi Suomen suosituimmista parisuhdeviikonlopuista. Jo yli 18.000 suomalaista on osallistunut ME-viikonloppuun ja maailmalla miljoonia. Viikonloppu on valmis kokonaisuus, jossa puolisot työskentelevät alustusten pohjalta keskenään. Ryhmätöitä ei ole.

Mä oon kiva

Isälläni oli tapana sanoa, että me olemme kaikki paskasäkkejä. Suomalainen synnintunto on syvässä. Kun vertailupiste on täydellisyys, jäämme kovin kauas.

...

Otaksä anteeks vai et?

On jaloa osata pyytää anteeksi ja yhtä jaloa antaa. Mutta oman poikamme lause pysäytti aikoinaan katsomaan asiaa laajemmin. Hän nimittäin

...

Samalla polulla eritahtisesti

Viimeisen vuoden aikana olemme retkeilleet Suomen poluilla, tuntureilla ja laduilla enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin vuoden sisällä – kiitos koronan.

...