Kokemaansa vääryyttä on niin vaikea unohtaa?

Puhdas valkoinen lumi peittää maan ja kätkee alleen lian, tahrat ja epäpuhtaudet ja synkkyydenkin, mitä ainakin kaupunkiympäristössä syksyn edetessä maassa näki. Nyt alkutalvesta lumen puhtaus on niin häikäisevää, että se, mitä on lumen alla, ei ole akuuttia.

Pitkään jatkuneessa parisuhteessa on vuosien myötä tapahtunut kaikenlaista. Hyviä asioita, jotka kantavat suhdetta eteenpäin ja myös ikäviä asioita, jotka ovat kuin syksyn katukuvan epäpuhtaus ja synkkyys. Joskus parisuhteessa voidaan kaivata kipeästi kaiken peittävää lumisadetta. Silloin elämä näyttäisi puhtaalta ja valoisalta.  Tällaista vaikutusta haetaan monesti unohduksesta.

Lumi sulaa kuitenkin aina ja paljastaa kaiken alleen jättämänsä. Vaikka maa on puhtaan valkoisen näköinen, saasta on vääjäämättä lumen alla. Samoin suhteessa koettu vääryys on olemassa, vaikka se yritetään kieltää ja unohtaa. Sellaista unohdusta ihmisen on vaikea itsestään puristaa, jossa koettu epäoikeudenmukaisuus ja rakkaudettomuus häviäisi lopullisesti mielestä. Ne vaivaavat kieltämisen, sietämisen ja näennäisen unohtamisen alla ja nostavat päätään sopivan tilaisuuden tullen. Siellä voi olla katkeruutta tai syyllisyyttä tai mitä tahansa vaikeaa, joka estää rehellisen, avoimen ja hyväksyvän katseen toisen silmiin.

Meillä on kuitenkin malli, joka osoittaa, että on olemassa keino olla syvässä yhteydessä toinen toiseemme silloinkin, kun elämässä on syyllisyyden ja katkeruuden saastaa. Tiedämme, että ihminen voi olla yhteydessä Jumalaan tunnustamalla virheensä ja pyytämällä niitä anteeksi. Tunnustetuilla asioilla ei ole sen jälkeen merkitystä ihmisen suhteessa Jumalaan. On vain anteeksianto ja hyväksyntä.

Sama on totta parisuhteessa. Tarvitaan vain oman tilansa tiedostaminen, puutteellisuutensa tunnustaminen, aito katumus ja aito anteeksipyyntö. Sekä puolison aito, anteeksiantava ja hyväksyvä rakkaus. Syntyy uusi rehellinen yhteys, jossa kumpikin osapuoli tajuaa, että olemme keskeneräisiä ja vajavaisia ja samalla tavalla syvästi anteeksiantoa kaipaavia. Se ei perustu lumen peittävään, vaan valaisevaan vaikutukseen.

Riitta ja Pekka Vaaramo

Ehkä ystäväsi ovat myös kiinnostuneita tästä. Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Sähköposti

Mennään Eteenpäin -viikonloppu on yksi Suomen suosituimmista parisuhdeviikonlopuista. Jo yli 18.000 suomalaista on osallistunut ME-viikonloppuun ja maailmalla miljoonia. Viikonloppu on valmis kokonaisuus, jossa puolisot työskentelevät alustusten pohjalta keskenään. Ryhmätöitä ei ole.

Aviopari talvisäässä

Riemastuttavan erilaiset

Mikä se olikin, että piti rakastua niin täysin erilaiseen ja erirytmiseen ihmiseen, kuin itse on? Erilaisuusko veti puoleensa? Itseäni voisin

...

Käsi kädessä

Käteni etsii kättäsi. Etsin sitä, että olet. Kylmän kohmettamat sormeni hakevat lämpöäsi, levoton mieleni turvallista puristusta. Hapuilen tunnetta siitä, että

...